BARLAEUS LITERAIR FESTIVAL
Boeken
Bekijk hier alle boeken die op het Barlaeus Literair Festival van dit jaar behandeld zullen worden. Beweeg je muis over de covers om een korte omschrijving van het boek te lezen.
South Carolina, 1820. Hij was een jonge Nederlander die het verarmde Nederland ontvluchtte om rijk te worden in de Amerika. Zij was een zwart meisje in Charleston die puur werd gezien als koopwaar. Dát hij haar kocht was dus niet bijzonder. Wat er daarna gebeurde was in de ogen van de wereld echter zo schandalig en illegaal dat het alles in gevaar bracht - zelfs hun leven en dat van hun kinderen. Toen hadden ze nog maar één keuze... Leon & Juliette is het waargebeurde verhaal over een onmogelijke liefde.
Fortuna's kinderen
‘Noorse Goden’ is een moderne hervertelling van bekende verhalen uit de Noorse mythologie door fantasy-schrijver Neil Gaiman. De verhalen gaan over de (vaak bizarre en grappige) avonturen van Noorse goden als Thor, Loki en Odin. Dus, als je graag wil weten hoe Thor eigenlijk aan zijn hamer Mjöllnir komt, hoe de Noorse goden ten onder gingen in Ragnarok en wat eigenlijk het verband is tussen Loki en (teen)nagels, is dit een boek voor jou!
Noorse goden
Hoe is het om op te groeien in een lichaam waarin je je niet thuis voelt? In Het jongensuur van Andreas Burnier volgen we de 9-jarige Simone, die liever als jongen door het leven zou gaan, in de jaren van de Duitse bezetting (1940-45).
Ze moet onderduiken vanwege haar joodse identiteit en worstelt ondertussen met haar steeds duidelijker wordende vrouw-zijn.
In meerdere opzichten is deze novelle een zoektocht naar vrijheid, en verrassend modern is de openheid waarmee Burnier in 1969 over het thema ‘gender’ schrijft.
Het jongensuur
"Op de dag dat ze hem zouden doden, stond Santiago Nasser om 5 uur 30 's morgens op om de komst van de boot, waarmee de bisschop zou arriveren, af te wachten." Zo begint de beroemde roman van de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez over een bloedwraak. Alle dorpsbewoners zijn van tevoren op de hoogte. Vrijwel niemand vindt deze moord nodig, maar geen van hen kan of wil het verhinderen.
kroniek van een aangekondige dood
Het leven is verrukkulluk van Remco Campert speelt zich af in het Vondelpark in de jaren ‘60. Boetie en Mees ontmoeten het meisje Panda en slenteren wat met haar mee. Na een ijsje te hebben gegeten, worden ze door een verwarde man achterna gezeten. Ze slaan hem in elkaar en stelen zijn geld waarmee ze die avond een feestje geven. Anders dan de titel van het boek doet vermoeden blijken de levens van de opgevoerde personages helemaal niet zo verrukkulluk.
We gaan kijken naar de manier waarop Remco Campert het Nederlands omvormt tot een persoonlijke taal. Daarna maken we een eigentijdse versie in beeldende vorm met foto’s van het Vondelpark.
Het leven is vurrukkuluk
Everyone’s heard of William Shakespeare, but is he really all he’s cracked up to be? Shakespeare has a reputation of being intimidating and difficult, what with all those 'thees' and 'thous'. But once you get to know him, he will quickly become one of your favourite writers. So, what are you waiting for? Sign up and together we will read and perform speeches from Shakespeare's most famous play, Hamlet, as a way of introducing you to the work of this most beloved author.
Hamlet
Wat nou strips zijn geen literatuur?! In de graphic novel 'Persepolis' vertelt Marjane Satrapi over haar jeugd in Iran. Door haar kinderogen ontdek je hoe het is om op te groeien in een religieuze dictatuur in oorlogstijd. Niet iedere tiener krijgt te maken met kledingpolitie, bombardementen en verdwijnende familieleden. Dit grappige, hartverscheurende, soms herkenbare maar toch ook indrukwekkende verhaal wordt verteld met schitterende tekeningen. Niet voor niets is er ook een animatiefilm van het boek gemaakt.
Persepolis
Verhalen die absurd en tegelijkertijd geloofwaardig zijn: bestaan die wel? In Mijn konijn van vaderskant slaagt Etgar Keret hier verbluffend goed in. Vind ik. Wat vind jij? Welke verhalen zijn het mooist, het raarst, het verdrietigst, het grappigst of al die dingen tegelijkertijd? En herken je misschien iets van je eigen gedachtespinsels in het werk van Keret? We zullen lezen, filosoferen over vragen die het boekt oproept, en misschien zelfs voorzichtig aan de slag gaan met onze eigen fantasie.
Mijn konijn van vaderskant
Wat de Ilias en de Odyssee zijn voor de Grieken (en Romeinen), is het Gilgamesh-epos voor het oude Nabije Oosten. Geschreven op kleitabletten in spijkerschrift en daterend uit het tweede millennium voor Christus, vertelt dit literaire meesterwerk het heldhaftige verhaal van Gilgamesh, de koning van Uruk, die de vriendschap vindt en weer verliest, en die op zoek gaat naar het eeuwige leven, in een tocht die hem voorbij het einde van de wereld voert.
Gilgamesh epos
"Een groep herders leidt de koeien van het dorp naar een braakliggende alpenweide, vlak onder de gletsjer. Volgens de oudere dorpsbewoners is die weide vervloekt. Als de koeien besmet raken met de ‘ziekte’, worden vee en herders in quarantaine geplaatst. De bange, bijgelovige, van de buitenwereld afgezonderde herders verliezen gaandeweg hun menselijkheid. Dan slaat alles om – de grote angst grijpt om zich heen.
Deze fabel in platte, boerse ‘openluchttaal’ van de Zwitser Ramuz zit vol vreemde perspectiefverschuivingen en gekke combinaties van werkwoordstijden. Zo angstaanjagend geschreven dat je misschien wel nooit meer de bergen in durft."
Een groep herders leidt de koeien van het dorp naar een braakliggende alpenweide, vlak onder de gletsjer. Volgens de oudere dorpsbewoners is die weide vervloekt. Als de koeien besmet raken met de ‘ziekte’, worden vee en herders in quarantaine geplaatst. De bange, bijgelovige, van de buitenwereld afgezonderde herders verliezen gaandeweg hun menselijkheid. Dan slaat alles om – de grote angst grijpt om zich heen.
Deze fabel in platte, boerse ‘openluchttaal’ van de Zwitser Ramuz zit vol vreemde perspectiefverschuivingen en gekke combinaties van werkwoordstijden. Zo angstaanjagend geschreven dat je misschien wel nooit meer de bergen in durft.
De grote angst in de bergen
Uiteindelijk gaan [...] mijn gedichten […] misschien vooral over hoe stom alles in de wereld is geregeld, hoeveel misverstanden er bestaan, hoe verkeerd alles altijd weer uitpakt, maar ook hoe grappig alles is.
Judith Herzberg (geboren 1934) schreef al poëzie op de middelbare school. Ze heeft verschillende grote Nederlandse literatuurprijzen ontvangen. Hoewel een deel van haar gedichten verwijst naar haar oorlogservaringen, gaan andere juist over eenvoudige, dagelijkse gebeurtenissen die haar bijzondere blik op de werkelijkheid laten zien. Wij gaan samen een selectie van haar gedichten lezen en bespreken.
Gedichten
Het laatste boek van het Nieuwe Testament telt 22 webpagina’s en heet Apocalyps. Het beschrijft hoe de jongste dag, of de Dag des Oordeels, zal verlopen. Dit Laatste Oordeel over alle gestorvenen is in de christelijke leer der laatste dingen (eschatologie) overigens al begonnen met de verrijzenis van Christus. Als Openbaring is het visioen van Johannes van groot belang voor de westelijke iconologie. De tekst is online te raadplegen: https://www.debijbel.nl/bijbel/NBV/REV.1 t/m https://www.debijbel.nl/bijbel/NBV/REV.22 Wanneer de Apocalyps zal aanbreken, heeft Johannes niet geopenbaard.
Apocalyps
Amsterdam aan het begin van de negentiende eeuw; een jongetje dat in het centrum woont met zijn broertjes en zusjes en zijn moeder. Langzaam ontdekt hij de wereld om zich heen en verbaast zich vaak over het gedrag van de volwassenen in zijn omgeving: zijn schoolmeester, de dominee, zijn moeder en zijn oudste broer. Gelukkig kan hij af en toe wegvluchten in spannende boeken over helden, ridders en schone jonkvrouwen. En wordt hij geconfronteerd met iets wat op een eerste liefde lijkt. De schrijver, Multatuli, was zelf ook zo'n Amsterdams jongetje en al werd hij een halve eeuw later geboren dan Wouter, toch zijn zijn eigen belevenissen en ontwikkeling de basis voor wat hij zijn romanheld laat beleven. Bovendien was Multatuli een leerling van de Latijnse school, de voorloper van het Barlaeus. Alle reden voor jullie, Wouters leeftijd- en stad- en schoolgenoten om dit meesterwerk te lezen.
Woutertje Pieterse
“Een volk heeft miljoenen mensen nodig om ook maar één genie voort te brengen; telkens moeten er miljoenen nutteloze uren vergaan, voordat één werkelijk historisch ogenblik, een Sternstunde der Menschheit, zich voordoet.” De ontdekking van de Stille Oceaan bijvoorbeeld of de verovering van Constantinopel, maar ook een gedicht van Goethe of muziekstuk van Händel zijn ingrijpende gebeurtenissen of geniale creaties. We lezen drie prachtige verhalen over zulke Sternstunden uit Stefan Zweigs verhalenbundel Licht in het duister.
Licht in het duister
Berust alles in het leven op toeval, of ligt je lot bij geboorte al vast? Schoppenvrouw en De fatalist, verhalen uit het Rusland van de 19de eeuw, gaan beide over de gelijkenissen tussen het leven en een kaartspel. Je kunt een gokje wagen en veel winnen, maar ook alles verliezen. Twee verhalen met een macaber randje, deels omdat de schrijvers ervan ook gokten en daarbij hun levens verloren. Zin in een gewaagd spelletje?
Schoppenvrouw & de fatalist
Het is 1932. Op het Gymnasium in Stuttgart komt de adellijke jongen Konradin Von Hohenfels bij de wat eenzame ik-persoon de in de klas. Er ontstaat een hechte vriendschap tussen hen, waarbij het verschil in achtergrond in eerste instantie geen rol blijkt te spelen.
De jongens praten veel over literatuur en muziek en brengen uren samen door. Intussen winnen Hitler en de nazi’s aan populariteit en de sfeer wordt grimmiger in de stad. Kan de vriendschap dan nog standhouden?
Reünie
Als het gerucht gaat dat een wolf door een gat in het hek van een bijna verlaten fabrieksterrein is binnengedrongen, ontstaan er barsten in de eentonigheid van het werk van een nachtwaakster. Is hij er echt wel? Kan de nachtwaakster een bankoverval hebben gepleegd? Is het mogelijk dat er een man uit de lucht valt? Niets lijkt onmogelijk en daarin zit een dilemma. Want door mogelijkheden te creëren, worden er beperkingen geschapen. En soms leiden die tot vernietiging van een bestaan.
hier is alles nog mogelijk
Een prachtig geschreven familiegeschiedenis, echt een pageturner. Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van de student William (21) die door Seatle reist, totdat zijn broer Marcus hem komt opzoeken. Daar eindigt zijn reis al snel door een voorval. Zijn broer laat een notitieboek van zijn opa achter. Het boek vervolgt het verhaal vanuit het perspectief van zijn opa, in de tijd van de tweede wereldoorlog in Vlaardingen en Amsterdam. Gaandeweg het boek wordt duidelijk waarom beide verhaallijnen met elkaar verbonden zijn.
wij zijn van diamant
Een mysterieuze romance tussen een man in Londen en een vrouw in de Stille Zuidzee, prachtig vormgegeven als een correspondentie met fraaie ansichtkaarten en brieven: de analoge, old-school, retro manier van communiceren van voor het digitale tijdperk.
Hoe hebben Sabine en Griffin elkaar leren kennen, wat weten ze van elkaar en wat voelen ze voor/van elkaar? Hoe gaat hun romance verder na het open einde?
Neem tekenmateriaal mee en bedenk zelf een vervolg.
Griffin & Sabine
Stel, je bent heel jong en op een dag gebeurt er iets ingrijpends in je leven. Hoe ga je ermee om als niemand begrijpt wat jij voelt?
Dit overkomt Alice en Mattia, de hoofdpersonages van de prachtige roman van Paolo Giordano, “De eenzaamheid van de priemgetallen”. Hun levens kruisen elkaar op de middelbare school en ondanks hun grote verschillen voelen zij zich vanaf hun eerste ontmoeting met elkaar verbonden, door elkaar begrepen en heel soms niet meer zo eenzaam. Tussen Alice en Mattia ontstaat een bijzondere vriendschap.
Vanaf de eerste bladzijde raak je in de ban van dit ontroerende verhaal.
De eenzaamheid van de priemgetallen
„Het begon op een dag dat mijn vader zei: ‘We gaan eens kijken of iedereen er weer is’”, zo begint Marga Minco haar verhaal over wat haar gezin is overkomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal is kort. Haar stijl sober en feitelijk. Ze gebruikt geen woord te veel. Maar je blijft ademloos achter en het eind is een stomp in de maag.
HEt bittere kruid
Ooit had Helmer een tweelingbroer, Henk, de lieveling van zijn vader. Henk zou de boerderij gaan overnemen. Maar van de ene op de andere dag werd Helmer tot opvolger gebombardeerd, door zijn vader uit de stad gehaald en onder de koeien gezet.
We bespreken dit prachtige boek en de vraag of jij, net als Helmer, jouw dromen en ambities zou opgeven als jouw ouders je dat vragen.
Boven is het stil
Koptekst 3
Een roman bestaat uit alleen maar letters? Stripverhalen zijn voor kleine kinderen? Wie dat denkt is niet bekend met het fenomeen ‘graphic novel’ ofwel ‘beeldroman’. ‘Blankets’ van de Amerikaan Craig Thompson is één van de eerste en tevens mooiste graphic novels die ik las. Het is een echte ‘coming of age’-roman en verhaalt met soms best zware thematiek over Thompson’s jeugd in Wisconsin. Graag nodig ik jullie uit om eens te onderzoeken waarom strips ook echte romans kunnen zijn.
Blankets
Jimmy is een jaar of 10, een fanatieke flippo-verzamelaar, de eerlijke vinder van kleingeld en bovenal de beste vriend van Tristan, die met zijn familie van Kosovo naar België gevlucht is.
De eerste zinnen: ‘Veel meer kon Tristan er aan de telefoon niet over vertellen. Hij had een plan bedacht, ze zouden het morgen uitvoeren, ze hadden Jimmy erbij nodig.’ Nou, daar begint het doorlezen, alleen al om te weten wat dat plan dan is.